ГОРНЯТКО КАВИ ПО ВІДЕНСЬКИ

ГОРНЯТКО КАВИ ПО-ВІДЕНСЬКИ

Кавка в Австрію прийшла завдяки непроханим гостям. А діло було так. У липні 1683 100-тисячне військо великого візира Кара Мустафи взяло в облогу місто Відень. І невідомо, чим би все закінчилося , якби на допомогу нещасним не прийшла добреозброєна кіннота польського короля Яна Собеського, в якудо речі також входили загони наших запорізьких козаків. Турки, які страшенно боялися запорізьких козаків геть все покидали і втекли з поля бою, покидавши свій провіант та награбоване добро, серед якого  було кілька мішків з кавовими зернами. Їми заволодів далекоглядний поляк на прізвище Кольчіцкій. 27 лютого 1684 вперше в Відні запрацював кафехауз під назвою «У блакитноi пляшки»,господарем якого був тоцй самий поляк Кольчіцький. Цей чудовий почин віденцями не забутий, одна з вулиць міста носить його назву.

Якщо вже ви потрапили до  кафехаузу, ви маєте спочатку визначитись —  «кляйн»чи «грос» т. б. маленький чи великий. Мається ще одна альтернатива «кеньхен» глечик — на дві чашки. Якщо ви полюбляєте каву без молока сміло замовляйте «мокко шварц», а якщо з молоком тоді -це «мокко браун». Від кількості доданого молока до кави  з мокко шварц  вийде «капуцінер», ще трохи більше молока вийде «нус», потім «гольд». Ну, а якщо пропорція 1:1, то виходить знаменитий «віденський меланж».

Той, хто подюбляе каву з будь-якою особливою ноткою, не пройде повз «мокко гешпрітц», т. з. «Кава зі всприском»з невеликою добавкою коньяку. Але вигадка власників кафехаузiв не має меж. У каву підливають практично весь набір високоградусних напоїв від кубинського рому та італійської граппи до французького кальвадосу та угорської палінки.))

Бажаючi отримати ще більший струс можуть замовити «айншпеннер» міцну чорну каву, яку подають у великому стакані. Ну, а тi що печуться про свою печінку і небажають надмірно збудитися, безсумнівно, задовольняться «ферленгертер». Віденською особливістю є також кава «міт шлаг», т. з. «З ударом» — чашка кави з цілою гіркою повітряних збитих вершків, які найчастіше зверху посипаються шоколадною крихтою.

Ну, а якщо ви хочете самостійно приготувати каву по-віденськи вдома то ось вам рецептик))

ІНГРЕДІЄНТИ:

кава мелена — 6 ч. л. цукор — 1 ч. л.

цукрова пудра,

какао-порошок,

шоколадний сироп

вершки для збивання — 150 мл

Збийте вершки з невеликою кількістю цукрової пудри в стійку піну, поставте в холодильник. Потім насипте каву і цукор у турку, додайте 2/3 склянки холодної води. На дуже маленькому вогні, помішуючи, доведіть все це майже до кипіння, процідіть і налийте у підігріті чашки чуть менше половини об»єму чашки. У гарячу каву покладіть холодні збиті вершки. Подавати каву по-віденськи можна  з шоколадним сиропом і/або какао-порошком

СМАЧНОГО!

Ждем Ваших запросов по адресу:   
Контакты менеджера:
zaplatiandleti@gmail.com
тел: +38 067 506 99 92
тел: +38 099 917 48 57
тел: 044 257 01 27

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Рейтинг

Активный отдых: Крым, Кавказ, Карпаты, Алтай. Походы, рафтинг, конные туры. Каталог туристических сайтов.