ГОРНЯТКО КАВИ ПО-ТУРЕЦЬКИ

ГОРНЯТКО КАВИ ПО-ТУРЕЦЬКИ

З’явився цей рецепт приготування кави в Османськiй імперії в другій половині XVI століття. У 1544 року була відкрита перша кав’ярня, яка пропонувала своїм відвідувачам смачний і бадьорий напій. З тих часів процес приготування кави у Туреччині став цілим обрядом з безліччю традицій і ритуалів. До речі, ворожіння на кавовій гущі пішло теж з Туреччини.

Однак, існує й інша версія походження цієї кави. Деякі вчені стверджують, що його почали готувати караванники з Північної Африки і Передньої Азії, а тільки потім вже турки. Популярність ця кава придбала саме в Туреччині і стала відома всьому світу під назвою «по-турецьки». Саме там винайшли джезву (турку) для варіння кави і саме там кава стала символом спокійного та приємного спілкування.

Правильно зварити каву в турці є справжнім мистецтвом, яке вимагає великої уваги та обережності. Спочатку потрібно вибрати правильний розмір турки. Для цього необхідно знати точну кількість людей, які будуть пити цей напій. Цей момент є вкрай важливим, адже, якщо ви зварите каву на чотирьох у турці, яка призначена для п’ятьох, то смак і аромат буде далеко не досконалим.

Кава по-турецьки є самою примхливою до вибору інгредієнтів. Воду потрібно використовувати неодмінно кристально-чисту, без вмісту солей. Якщо немає м’якої води, то можна використовувати дистильовану або добре відстояну кип’ячену. Кавові зерна потрібно використовувати тільки найкращої якості. Їх помол повинен бути дуже тонким, як борошно. Традиційно для цього використовують спеціальну ступку, яка надає каві спеціальний смак. Зерна, до речі, потрібно обсмажувати перед приготуванням.

Традиційно турецьку каву готують на жаровні, на яку насипають чистий пісок з невеликою кількістю гальки. Висота повинна бути така, щоб турка встала майже по горлечко. Потрібно стежити за тим, щоб жаровня нагрівалася рівномірно. Це потрібно для того, щоб вся глибина шару була однієї температури. Турку періодично потрібно пересувати з місця на місце, не торкаючись дна. Гальку додають для того, щоб уникнути довгого контакту турки з жаровнею.

У турку заливають холодну воду, за бажанням можна покласти цукор і ставлять на вогонь. Спеції теж треба класти в цей же час. Каву потрібно засипати тільки тоді, коли вода стане гарячою. Вміст турки треба ретельно перемішати, щоб розмочити всi крупинки. Дуже важливим моментом є час зняття з вогню. Це потрібно зробити відразу після того, як піна почала підніматися до шийки джезви. Піну потрібно розкласти по чашках і кілька разів повторити процес закипання. Майстер сам визначає кількість разів, воно може варіюватися від 2 до 6. Турецькі професіонали стверджують, що каву починаєш вiдчувати після приготування її понад 300 разів.

Цукор і спеції в жодному разі не можна класти в готову каву, так як це може пошкодити пінку. Прянощі потрібно перемолоти і перемішати разом з кавою. Цукор аж ніяк не є обов’язковим інгредієнтом, тому його кількість визначається тільки вашими смаковими уподобаннями.

Склад класичної кави по-турецьки — це тільки вода, кава і цукор за бажанням. Молоко і вершки в нього ніколи не додають. Але,способи приготування можуть значно змінюватися на розсуд майстра. Можна спочатку розтопити цукор в турці і тільки потім додати воду і каву, можна змішати цукор з кавою, підсмажити і тільки потім залити водою. А, деякі одночасно завантажують всі інгредієнти.

Подавати турецьку каву прийнято на блюді з маленькою чашечкою з товстими стінками. Також повинна бути ложка з довгою ручкою, графин з холодною водою і ще одна чашечка. Також важливим моментом є те, що чашки перед подачею кави треба прогріти. Для цього наливаємо в них гарячу воду і залишаємо на хвилинку. Не рекомендується розливати напій в холодні чашки, так як це може негативним чином відбитися на якості кави.

Показником правильного приготування кави є піна. Вона повинна не розтікатися ,а триматися шапкою на ложці кілька секунд.

Пити каву по-турецьки потрібно дуже повільно, кожен ковток треба запивати крижаною водою, що значно підсилює смак. До кави зазвичай подають халву, лукум, мед або фініки.

Існує величезна кількість смачних напоїв на основі турецької кави- це кава по-турецьки з прянощами, кава по-турецьки з апельсиновим соком, кава по-турецьки з перцем, турецька кава з курячим жовтком, турецька кава з льодом, турецька кава з часником і медом , ну i як же без кави по-турецьки з коньяком.

За бажанням у турецьку каву з коньяком можна додати терту цедру апельсина і прикрасити збитими вершками. Але це вже вийде абсолютно інший напій, який дуже люблять жінки. І подавати його треба в гарячому вигляді без додавання льоду.

Кава по-турецьки без цукру абсолютно не шкідлива, а навіть корисна для здоров’я. Вона благотворно впливає на нервову систему і чинить заспокійливу дію, допомагає при боротьбі із зайвою вагою. Також вона сприяє травленню і запобігає розладам кишечника. Якщо її пити в невеликих кількостях в правильний час доби, то вона принесе користь організму і доставить дуже багато задоволення.

 СМАЧНОГО!
Ждем Ваших запросов по адресу:   
Контакты менеджера:
zaplatiandleti@gmail.com
тел: +38 067 506 99 92
тел: +38 099 917 48 57
тел: 044 257 01 27

Поделиться в соц. сетях

Опубликовать в Google Plus
Опубликовать в LiveJournal

Комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Рейтинг

Активный отдых: Крым, Кавказ, Карпаты, Алтай. Походы, рафтинг, конные туры. Каталог туристических сайтов.